НОВИНИ

И без това напрегнатата обстановка около канцлера Ангела Меркел, която досега не успява да сформира нова коалиция се усложни още повече, когато министърът на земеделието Кристиян Шмид не се подчини на преките указания на Меркел при важно гласуване в ЕС.

Министърът е разпоредил на подчинените си, да гласуват в полза на подновяването на разрешението за използване на оспорвания хербицид глизофат, с което е нарушил преките указания на канцлера.

„Що се отнася до гласуването на министерството на земеделието по глизофата вчера, това не съответства на инструкциите разработени от федералното правителство“, заяви Меркел.

Преди месец, Еврокомисията забрани хербицида, като отказа да поднови лиценза за използването след изтичането на следващите пет години. Причината е, че може би предизвиква рак.

Решението на ЕК обаче предизвика гневни реакции в агробизнеса. Глизофатът се използва като основен препарат в растениевъдството за борба с плевелите (основно - многогодишните). Според експертите, засега няма алтернатива на този препарат и забраната му може да доведе до тежки последствия.

Изглежда, че интересите на агробизнеса са „натежали“, защото според самия министър Шмид, той е взел решението самостоятелно, като то е било „обективно ориентирано нещо“. Така или иначе, гласуването на Германия е оказал решаващо значение и лицензът на глизофата е бил продължен.

Така използването на този хербицид, за когото през 2015 г. Световната здравна организация съобщи, че „вероятно“ причинява рак ще продължи. В момента, в Калифорния тече знаков съдебен процес срещу компанията „Монсанто“, която е обвинена от група фермери, че е им причинил не Хочкинов лимфом. По изявление на адвокати, „Монсанто“ е поискала от съда да игнорира научните изследвания, които доказват връзката между рака и глифозата. Ако бъде осъдена, фирмата не само че ще трябва да плати многомилионни обезщетения, но и ще се лиши от един от водещите си продукти, продаван в цял свят. Не бива да се пропуска и още нещо – през септември 2016 г. немският концерн „Байер“ купи „Монсанто“ за 66 млрд. долара.

Иначе казано, „обективно насоченото“ гласуване на Германия в подкрепа на препарат, който най-вероятно причинява ракови заболявания, всъщност е в защита на печалбите на „Байер – Монсанто“.

Все пак, действията на г-н министър Шмд предизвикаха яростно негодувание сред „Зелените“ и социалдемократите в Германия, но това негодувание вероятно няма да им попречи да влязат в коалиция с ХДС/ХСС…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас