НОВИНИ

Иракският депутат Виан Дахил съобщи, че хиляди деца-ядизи отвлечени от „Ислямска Държава“ (ИД) са били прехвърлени в Сирия и Турция, където са били продадени.

„Повече он хиляда деца-язиди бяха отвлечени от бойците на ИД след появата на организацията“, каментира депутатът язид за „БасНюз“.

По думите й, екстремистите са тренирали (отвлечени) деца и много от тях са били убити при сражения, докато други са били отведени в Сирия и Турция (а с не малка вероятност – и в европейски страни).

Пет деца-язиди отвлечени от ИД открити в Турция.

Дахил разсрива, че децата са били продавани, като някой от тях са били продадени на семейства в Мосул и допълва, че съдбата на повече от хиляда е неизвестна.

Иракският депутат, коментира още че неуточнен брой деца-язиди са били арестувани от Багдад по време на военните операции срещу ИД и призовава за разследване на тези случаи, за да се установи самоличността им, тъй като джихадистите са променяли имената им и са им издали фалшиви документи за самоличност.

През август 2014 г. джихадистите нападнаха (и превзеха) Синджар в иракската провинция Ниневия, където убиха и отвлякоха хиляди мъже, жени и деца от малцинствената религиозна общност – язиди (смятани от ИД и сродни за „неверници“).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас