НОВИНИ

В саудитският вариант – За милиард

Старши принц на Саудитска Арабия е успял да уреди „проблемите си“ като е платил над 1 млрд. щатски долара.

Митеб бин Абдуллах, който преди време беше разглеждан като един от претендентите за трона на Кралството – „любимия син“ на крал Абдуллах бин Абдулазиз Ал Сауд, наследен от настоящия крал Салман, чийто пък „любим син“ е кронпринц Мохамед - е бил пуснат след постигането на „приемливо споразумение за уреждане“ с властите, т.е. плащайки над 1 млрд. долара, съобщи саудитски официален представител.

Митеб, който е бил ръководител на Националната Гвардия беше сред десетките задържани членове на упрваляващата фамилия, министри и настоящи и бивши високопоставени официални лица, срещу които се готвят дела за финансови злоупотреби.

Официалният саудитски представител ангажиран с антикорупционната кампания (на кронпринца Мохамеб бин Салман) е коментирал, че принц Митеб е бил пуснат във вторник.

„Стойността на уреждането не е обявена, но се смята, че е еквивалент на повече от 1 млрд. щатски долара“, коментира той за „Ройтерс“.

По думите му, се смята също, че „уреждането“ включва и признания в корупция.

Служителите в офиса на Митеб не са били намерени за коментар.

Членове на кралското семейство и близки на Митеб по-рано са пуснали съобщения (в социалните медии), че той е в дома си в столицата Рияд, но без да казват как (или защо) е освободен.

На 4 ноември саудитските власти съобщиха за ареста на 11 членове на кралското семейство, както и на четирима министри и десетки официални лица и бизнесмени в акции, официално обявени като „борба с корупцията“.

Според повечето информации, саудитските власти работят за постигането на споразумения с част от задържаните, като под „споразумение“ се разбира предаване на управляващия клон на фалимилията на авоари и пари в брой в замяна на освобождаване.

В интервю за „Ню Йорк Таймс“ (от миналата седмица) принц Мохамед коментира, че повечето от 200 бизнесмени и официални лица заамесени в копурционното разследване са се съгласили на „уреждане“ по силата на което ще предадат авоарите си на правителството.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас