НОВИНИ

Пребиваването на австралийци в сирийската провинция Ракка, вече не е криминално престъпление.

„Днес, ние взехме решение, съгласно което влизането и необоснованото пребиваване на граждани на Австралия в провинция Ракка, вече не се явява нарушение на закона“, пише в разпространото в сряда заявление на министъра на външните работи на Австралия, Джули Бишоп, цитирано от ТАСС.

Според изявлението, „терористите, вече загубиха практически всичката територия, която някога контролираха в Сирия, в т. ч. загубиха контрола над Ракка, явяваща се де факто тяхна столица“.

„Милиони хора в Сирия и Ирак бяха освободени от гнета на терористичната организация „Ислямска Държава““, декларира още изявлението.

Успоредно с това, Бишоп предупреждава: „тези австралийци, които са се намирали в провинция Ракка в пеиода 5 декември 2014 г. до 28 ноември 2017 г., може да бъдат арестувани и да станат обект на съдебно преследване“.

От австралийското МВнР допълват, че „правителството на Австралия“ продължава да препоръчва на гражданите на страната да „се въздържат от пътувания в Сирия, където все още е много опасно“.

На снимката е австралийският педиатър, повече познат като "Доктор Джихад".

Интересно, дали ако някой от сражавалите в редовете на Ислямска държава австралийски джихадисти все още се "мотае" в провинция Ракка, няма да бъде преследван в Австралия, когато се "завърне"? От друга страна, да преценява, дали някое действие/деяние се явява нарушение на закона е работа на прокуратура и съд (съдебната власт), а не на правителство (изпълнителнат власт). Поне така "казват", че било в демократичните държави... 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас