НОВИНИ

Иракските сили за сигурност са започнали кампания по заличаването на всички следи от присъствието на „Ислямска Държава“ (ИД) в Мосул, започвайки с джамията на „Халифа“.

Официален иракски източник е коментирал за „Анадолската Агенция“, че федералната полиция е започнала (в сряда) да събаря , това което е останало от джамията на „Халифа“ – наричана още джамията „Абу Бакр ал-Багдади“, след като ръководителя на джихадистите обяви установяването на своето управление над Ирак и Сирия от Мосул през 2014 г.

По думите на Гази ал-Джаф (ръководител на 5-та ивизия на федералната полиция) инженерен взвод е започнал премахването на останките на джамията. Той също така е коментирал, че джамията е използвана като „частен религиозен храм“ и от там са се ръководели „много терористични дейности“.

Джамията е била тържествено открита през юли 2015 г. в района Баб ал-Тоуб  (централен Мосул) и е случила като щаб-квартира за екипите „хишбах“ на джихадистите (Islamic State’s Hisbah “vigilantes” teams

Джихадистите взеха контрола над втория по-големина иракски град Мосул през 2014 г., а контрола над него беше върнат през средата на тази година – на 10 юли, иракският премиер Хайдар ал-Абади обяви победа над ИД – след военна кампания започнала през октомври 2016 г.   

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас