НОВИНИ

Президентът на Франция, Емануел Макрон ще подготви списък с екстремисти, които да предаде на кронпринца на Саудитска Арабия след като той обеща да отреже финансирането им.

Саудитски финансови групи, надзиравани от базираната в Мека „Световна мюсюлманска лига“ – пан-ислямска неправителствена организация за пропагандиране на ислямските учения –  от десетилетия са обвинявани в разпространение на вижданията на уахабизма по света (който е официална религия в Саудитска Арабия).

Въпросната „неправителствена“ организация е финансирана от самото си възникване от саудитското правителство – Кралство Саудитска Арабия е абсолютна монархия.

Саудитския принц Мохамед бин Салман, заяви, че иска Кралството да се върне към умереността и явно това е бил мотивът на Макрон за изготвянето на въпросния списък, за който той обяви във сряда.

„Той никога не го направи публично, но когато аз бях в Рияд (този месец), той направи коментар, като това, че ние можем да му дадем списък и той ще отреже финансирането“, коментира Макрон по време на интервю за телевизия „Франс 24“, цитиран от „Ройтерс“.

„Аз му вярвам, но аз ще го наблюдавам. Доверието се гради на резултати“, допълва Макрон.

Ръководителят на Лигата е коментирал за „Ройтерс“ (миналата седмица), че неговият фокус сега е насочен към елиминиране на екстремистката идеология.

„Ние трябва да изтрием това екстремистко мислене чрез работата, която вършим. Ние трябва да унищожим регилигиозната строгост и екстремизъм, които са входна точка за тероризма“, казва Мохамед ал-Исса в инервю. (Интересно какво стана с тезата, че тероризмът – на ислямистите - няма нищо общо с религията?!?).

Говорейки от Абиджан, Макрон също така е заявил, че ще търси ангижименти за отрязване на финансирането на екстремистки групи от Катар, Иран и Турция.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас