НОВИНИ

Броят на пребиваващите нелегално (без разрешението на властите) в Швеция лица е достигнал 50 000, което е наложило да се предложи полицията да има по-широки правомощия.

Те ще включват правото на полицаите да извършват претърсване на лица, да ги фотографират и да снемат пръстовите им отпечатъци – всичко това по време на дейности по т.нар. „вътрешен контрол“, съобщи държавната телевизия SVT.

Счита се, че по този начин ще може да бъдат спрени/предотвратени и терористични атаки, криминални престъпления. В същото време, такива „контроли“ се разглеждат и като „важни парченца от пъзела“, как да се предотврати нарастването на нелегалните имигранти в страната. В проучването, в резултат на което са направени тези предложения, се предлагат и пътища за борба с нарушенията при пътните документи, документите на чужденците и разрешителните за престой в страната. Те включват по-широкото използване на снемане на пръстови отпечатъци и процедурите, касаещи паспортите и другите идентификационни документи.

Било е установено, че голяма част от поискалите закрила в Швеция ще получат откази – поради това, че не отговарят на условията за получаване на статут – и ще им бъде връчено решение за експулсиране от страната. „Един проблем в това отношение е, че има значителен брой хора, които при това положение минават в нелегалност“, се казва в изследването. Иначе казано, те остават незаконно в Швеция и се укриват. Техният брой е до около 50 000 към настоящия момент, но „тази група се увеличава“.

„Върховенството на закона и редът при системата на убежище са важни за поддържането на дългосрочна, устойчива и хуманна миграционна политика, която запазва закона за убежището. Поради това, в бъдеще аз ще приема предложенията“, заявява министърът по миграцията Хелене Фритзон.

Предвижда се, предложенията да влязат в сила от 1 октомври 2018 г.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас