НОВИНИ

Премиерът на Австралия, Малкълм Търнбул обяви създаването на нова специална служба – „Служба за национално разузнаване“ – която ще се подчинява непосредствено на ръководителя на правителството.

Службата (Office of National Intelligence/ONI) ще бъде „учредена през 2018 г. и трябва да играе ключова роля в координирането на общата стратегия и развитие на разузнавателната общност в страната“, пише в изявление на премиера разпространено в петък.

Търнбул е уточнил, че новата структура ще „погълне“ съществуващата „Служба за национални оценки“ (Office of National Assessments/ONA) и ще има значително по-големи пълномощия.

За ръководител на структурата ще бъде назначен Ник Уорнър (на снимката), който ръководи „Австралийски тайни разузнавателни служби“ (Australian Secret Intelligence Service/ASIS), а на неговата длйжност в „ASIS“ ще бъде назначен Пол Саймън (от МО).

 „Аз съм сигурен, че г-н Уорнър ще осигури австралийските разузнавателни агенции да останат най-способни, пъргави и ефективни в света“, коментира Търнбул, цитиран от австралийските медии.

Уорнър е бил секретар (министър) по отбраната от 2006 г. , а от 2009 г. е ръководел ASIS. Той ще ръководи ONA, докато ONI я замени.

В „кадрила на разузнавачите“ е включен и специалиста по киберсигурност Майкъл Берджес, който поема ръководството на „Австралийския директорап по сигналите“ (радиотехническо разузнаване - Australian Signals Directorate/ASD). През последните години той е работил за най-голямата национална телекомуникационна компания „Telstra“ – по сигурност на информацията - а преди това е бил заместник ръководител на въпросния директорат.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас