НОВИНИ

Едно от началните училища в Базел ще използва „опростена“ версия на немския език – с цел да успее да осъществи комуникация с мигрантите, чиито деца се учат в него.

Според информациите в швейцарски медии, училищната управа е била принудена да прибегне към това, защото родителите – мигранти не успяват да разберат изпратените им от училището писма, дори когато става въпрос за съобщения за родителски срещи.

Проблемът е придобил такива размери, че училището е било изправено пред дилемата или да използва по-простичък немски, или да наеме персонал, който да превежда писмата до родителите на родните им езици. Освен това, учителите се надяват, по този начин да помогнат на мигрантите да научат немски език.

„Опростяването“ включва избягване на употребата на „дълги“ и съставни думи и използването на „по-простички“ думи, писането на всяко едно изречение на отделен ред и др. „Новият“ немски език е разработван в продължение на над 2 години от специално съставена за целта работна група, в която са били включени 10 преподаватели.

Дали мигрантите ще разберат „опростения“ немски език предстои да се разбере. Но, очевидно новите „европейци“ не си „дават зор“ да научат единия от основните за страната езици. Така пък стигаме и до въпроса: „Кой всъщност се интегрира в Европа – мигрантите или местното население?“. Отговорът всъщност е ясен – след като 10 преподаватели са работили над 2 години за да „опростят“ майчиния си език… Очевидно е също така, че след като масата от мигрантите не желаят или не могат да научат езика на местните, те изглежда и нямат никакво желание да се итегрират в европейските общества.

По информация на швейцарски медии.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас