НОВИНИ

В Берн беше представен национален план за действие за борба с екстремизма и насилствения екстремизъм, според който превантивните мероприятия трябва да играят важна роля в това направление.

Според съобщение на правителствената интернет страница е предвидено провеждането на 26 конкретни мерки, които трябва да бъдат допълнение към действащия закон, насочен към засилване на борбата с тероризма.

„Националният план за действие се явява част от стратегията на Швейцария по антитерористична борба, в която превантивните мерки играят съществена роля“, пише в текста, който подчертава, че новият документ „внася съществен принос“ в тази дейност.

Предлага се да се отдели внимание в частност на информирането от страна на служителите в сферата за сигурност и младежката политика, полицията и службите/учреждения за изтърпяване на наказания.

Според текста, „тези специалисти са длъжни на ранен стадий да откриват признаци и рискове на радикализация и да им реагират“. Интересно къде останаха „служителите в джамиите“, тъй като не е тайна, че доста от случаите на (ислямска) радикализация – вкл. и на т. нар. „саморадикализация“ – се случват именно в тези религиозни учреждения. От друга страна, изглежда, че швейцарските власти възнамеряват да превърнат обикновени служители в експерти по контратероризъм – „длъжни са да откриват“… „ и реагират“ (интересно как?).

Препоръчва се в рамките на учебните и извънкласни програми да се разработят дидактически средства, педагогически материали и проекти, касаещи темата радикализация. При това, „педагозите и спортните треньори в никакъв случай не трябва да остават на саме с проблема, те трябва да имат възможността да разполагат с подкрепа от страна на други специалисти“. Като се има в предвид успеха на „ограмотителните“ материали за „бежанци в Германия – от типа на да обарваш и да се мяташ на жени по улицата  „у нас не е прието“ – доста вероятно е и тези „образователни помагала“ да имат същия успех сред ислямските радикали, но би било интересно да се види обучението срещу т. нар. „десен радикализъм“ (ако въобще се предвижда такова!).

Все пак, трябва да се признае, че щвейцарските власти са проявили "завидна откровеност" по отношение на основните направления, от които прозитича заплахата за радикализация и екстремизъм. Въпреки че те никъде не са упоменати, по-внимателният прочит на докуменат показва, че всички мерки са насочени към радикализацията сред мигрантите (вкл. т.нар. "непридружавани деца - бежанци") и мюсюлманите в страната... Както често се случва, далновидните швейцарски политици и чиновници поне "с няколко обиколки" изпреварват колегите си от другите страни в Европа.

Пълният текст на плана можете да намерите ТУК.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас