НОВИНИ

Балтийските страни се оказват лидери сред държаните от ЕС по разходи за алкохол.

За 2016 г. европейците са похарчили за алкохолни напитки почти 130 млрд. евро, което е еквивалентно на 0.9% от БВП на Евросъюза, съобщава Евростат.

Сумата също така се явява и по „повече от 250 евро на жител“ обобщава статистическата агенция на ЕС.(с милото определение „жител/обитател“, каквито всъщност са лицата заплащащи дейнотта й!).

Статистиката показва, че най-много спиртните напитки „се харесват“ в Прибалтика – Естиня (5.6%), Латвия (4.8%) и Литва (4.2%) – а най-малко в южните части на Европа – Испания (0.8%), Гърция и Италия ( и двете с 0.9%).

Къде сме ние?

България е точно на „границата“ за средно потребление в ЕС с 1.6% - заедно с Белгия и Великобритания. За сравнение в съседна Сърбия потребителските разходи са 2%.

От Агенцията уточняват, че зда периода 2006 г. – 2016 г. делът на алкохолните напитки в разходите на домакинствата остава относително стабилен в повечето страни от ЕС като за този период най-голямо увеличение е отбелязано в Кипър и Чешката Риепублика (+ 0.4 процентни пункта).

България е сред страните, където тези разходи са намамели най- много през последното десетилетие (- 0.5 рр, заедно с Латвия и Финландия). Интересен факт е, че най-голямо намаляване има в Литва, която е в челната тройка за 2016 г. (от 5.2% през 2006 г. на 4.2% през 2015 г.).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас