НОВИНИ

Испанската Национална полиция в сътрудничество с мароканските власти е арестувала четирима човека, за които се предполага, че са джихадисти от „Ислямска Държава“ (ИД).

При антитерористичната операция са арестувани лица в Фигуерес (Жирона), Парла (близо до Мадрид) и Танжер, за които се предполага, че са съпричастни към опасна заплаха и непосредствено подстрекателство за извършване на нападения в Испания.

По данни на МВР, задържаният в Мароко е „опасен и известен член на ИД“, който е успял да създаде в социалните мрежи над 300 профила. В същото време задържаните – двама братя с марокански произход на 30 г. и 31 г. – във Фигуерес са били ангажирани с управлението на сложна мрежа за подпомагане (засилване) пропагандата на джихадистите. Те са определени като „непосредствени ученици“ на предишния (задържаният в Мароко), за които се предполага че са влизали неоторизирано в профили на хора, които не са съпричастни към джихадистите, за да публикуват в/чрез тях пропагандата на главорезите.

Четвъртият задържан – в Парла – е 44-годишен мароканец, испански гражданин – който представлява „реален риск“ и според следователите е в процес на „напреднала радикализация“. Той се е опитвал да привлече „съмишленици“ и директно е подстрекавал към извършване на атаки в Испания.

От четиримата задържани, арестуваният в Танжер е бил „най-издирван“ – правоналагащите органи в няколко страни са го търсели във връзка с пропаганда в полза на ИД. Според информациите, той е отговарял за събирането (ежедневно и в режим на реално време) на информация, предоставена непосредствено от официални „дистрибутори“ на джихадистите.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас