НОВИНИ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално призна Йерусалим за столица на Израел и даде указания за подготовка на преместването на посолството на САЩ в града.

В своето изявление президентът на САЩ напомни, че това е едно от неговите предизборни обещания, а също че с този свой акт, той изпълнява и решение на Конгреса на САЩ от 1995 г., с което се насърчава правителството на САЩ, посолството на страната да бъде преместено в Йерусалим.

Тръмп напомни, че въпреки изминалите десетилетия, няма съществен напредък в мирния процес между Израел и палестинците. "Днес ние най-накрая признаваме очевидното, че Йерусалим е столица на Израел. Това е признаване на реалноста, нищо повече и нищо по-малко", каза той. 

"Това решение по никакъв начин не цели да отрази отказ от нашата твърда ангажираност да подпомогнем едно трайно мирно споразумение, което е от голямо значение за израелците и е от голямо значение за палестинците", подчерта още американският президент.

Малко след направеното от Доналд Тръмп изявление, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху му благодари в Туитър, като заяви, че "Това е един исторически ден".

 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас