НОВИНИ

Лидерът на влиятелната палестинска ислямистка група „Хамас“ призова за нова „интифада“ срещу Израел след като президентът на САЩ Доналд Тръмп официално призна Йерусалим за столица на Израел.

„В светлината на новите приоритети на САЩ, мирният процес между палестинци и израелци беше принесен в жертва, сделка на века няма да има“, казва ръководителят на политическото бюро на организацията Исмаил Хания, цитиран от „Ал-Джазира“.

По думите му, решението на американския президент – за признаването на Йерусалим за столица на Израел и пренасянето на посолството на САЩ там – е „сложило край“ на споразуменията от Осло и е „погребало завинаги мирния процес в Близкия Изток“.

„Ние трябва да призовем и ние трябва да работим за започването на интифада в лицето на ционисткия враг“, казва още Хания в реч в Газа.

Йерусалим е столица на Израел, Тръмп.

Хания, който беше избран за общ лидер на групата през май, призовава палестинците, мюсюлманите и арабите да проведат протести срещу американското решение в петък, наричайки го „ден на гнева“.

„Нека 8 декември да бъде първият ден от интифадата срещу окупатора“, заявява той.

САЩ и Израел смятат „Хамас“ – с която Израел е водил три войни – за терористична организация. Тя не признава правото на Израел на съществуване (въпреки, че лидерът й лицемерно говори за „мирен процес“) и не се свени да използва бомбаджий-самоубийци.

Хания, също така призова (подкрепяния от запада) лидер на Палестинската автономия, Махмуд Абас да се изтегли от мирния процес, а арабите да бойкотират администрацията на Тръмп.

Изказвания, призиви и изявления в този дух са направени и от други лица от движението (заемащи различни ръководни постове), като общият им лайтмотив може да бъде обобщен с думите на Хания (от рано тази сутрин):

Хания: Решението на САЩ е обявяване на война срещу палестинците.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас