НОВИНИ

Руското МО недоумява по повод изявленията на френския външен министър

Министерство на отбраната на РФ изрази недоумение по повод изявленията на министъра на външните работи на Франция, Жан-Ив льо Дриан за „присвояване от Русия на победата над ИДИЛ“ (ИДИЛ – „Ислямска Държава в Ирак и Леванта“ – старото име на „Ислямска Държава“/ИД).

„В това, че ИДИЛ днес е разгромена в Сирия – заслугата преди всичко е на сирийското ръководство и правителствените войски. При поддръжката на ВКС на Русия (въздушно-космически сили), сирийската армия освободи от терористите от ИДИЛ стотици населени пунктове и върна контрола на легитимното ръководство практически върху цялата територия на страната“, отбелязват от руското МО, цитирани от ТАСС.

От руското военно ведомство са отбелязали още, че „през цялото това време международната коалиция е била съсредоточена върху противодействие на сирийските правителствени войски, … до преки бомбардировки на техни позиции в … Дейр ез-Зор“.

„За три години от своето съществуване, „коалицията“ едва неотдавна постигна първи „резултат“ в борбата с ИДИЛ в Сирия – унищожавайки с масирани бомбардировки Ракка заедно с мирни жители“, коментират още от руското МО.

От руското МО обръщат внимание и на това, че – както беше потвърдено от британската BBC – самата тази коалиция е позволила на ядро бойци на ИДИЛ свободно да напусне града и да се присъедини към други бойци в Деир ез-Зор.

„Затова, ако има някаква позитивна роля на „межународната коалиция“ в разгрома на ИДИЛ в Сирия, то тя е изключително в това, че тя не успя да унищожи с кървави бомбардировки подобно на Ракка, останалите сирийски градове“.

Язвителните коментари от страна на руското МО идват в отговор на изявление на Льо Дриан, според когото Русия „си е присвоила победата“ над ИД в Сирия. В ефира на BFMTV той е заявил, терористите от ИД са били изтласкани от заеманите от тях територии от силите на международната коалиция, а руските военни отишли на помощ на силите на (президента) Башар Асад и в крайна сметка постигнали освобождаването на Деил ез-Зор “ с определено закъснение“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас