НОВИНИ

Зенитните ракетни системи С-400 и ракетно-артилерийските комплекси „Панцер-С1“ ще останат в руската авиобаза „Хмеймим“ и след намаляването на руските войски в Сирия.

Съобщението е направено от бившият главнокомандващ на ВКС на РФ (военно-космическите сили) и ръководител на комитета на Съвета на Федерацията по отбрана и сигурност, Виктор Бондарев, който в отговор на въпрос на ТАСС казва:

„Безусловно, ще останат в Хмеймим“.

Той коментира още, че „те (системите и комплексите) не трябва да бъдат махани от там“, както и че това са средства „практически за мигновенно поразяване на въздушни цели“.

„Аз вече съм казвал, че именно появата на тези системи въведе ред в сирийското небе. „Панцер“-ите са свалили толкова безпилотници, че не може да бъдат и преброени“, коментира още Бондарев.

Относно какви още руски сили ще останат в Сирия, той е съобщил, че там ще останат толкова военни специалисти, колкото е необходимо за обслужване на авиационата техника и системите за ПВО, а също и личен състав, който ще осигурява работата на пункта за материално-техническо осигуряване в Тартус.

„Там ще има достатъчна групировка за това, да осигури оставените средства въоръжение. И самолети, и вертолети остават“, допълва той.

Бондарев коментира още, че всички руски миротворци също ще останат – „мисля, че ще остане (и) военната полиция“, в допълнение към „всички сили за разминиране, въпреки че Цънтърът за разминиране ще бъде изведен (от Сирия - бел.ред.), някакви специалисти ще останат, защото сирийците във всеки случай трябва да се учат“.

На 11 декември президентът на РФ, Владимир Путин даде заповед за съкращаване на руската групировка войски в Сирия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас