НОВИНИ

Иракското консулство в Газиантеп (Турция) е „получило“ три иракски деца, които са били спасени от държалите ги членове на „Ислямска Държава“ (ИД) след като са били отвлечени преди три години.

Децата са били отвлечени в Синджар (северозападно от Мосул, провинция Ниневия) и са били открити от иракски гражданин в Сирия, съобщава „Багдад Тудей“.

Иракският гражданин се е свързал с консулството в Газиантеп и децата са били трансферирани там. Очаква се те, да отпътуват със самолет за иракската столица Багдад, където да се съберат със семействата си, пише още в съобщението.

Иракският консул в Газиантеп е коментирал, че иракският гражданин, който е намерил децата се е свързал директно с него и след това той е влязъл във връзка с МВнР и семействаат на децата.

Въпреки, че от съобщенията става ясно, че иракските власти много добре знаят кои са тези деца, за тях не се съобщава нищо. Няма информация дори за годините им, нито дали те са (от малцинствената група) ядизи или не. Няма никаква информация и относно „иракския гражданин“, какво той е правил в Сирия (все пак, Сирия все още не е „топ туристическа дестинация“ … вече дори за джихадисти) и какво означава „намерил“ (по всичко изглежда, че той ги е познавал).

Синджар е смятан за „дом“ на религиозната малцинствена група язиди, които бяха подложени на де факто геноцид от страна на ИД, чиито членове освен масовите убийства на язиди отвлякоха и много деца и жени. Смята се, че при напускането на Ирак, заради операциите на иракските власти срещу ИД, някои джихадисти са взели със себе си своите роби-язиди в Сирия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас