НОВИНИ

През последната седмица ФСБ на Русия разби две терористични клетки на джихадисти, готвели терористични атаки по новогодишните и коледните празници в Санкт Петербург и Москва.

На 13 и 14 декември при операции на ФСБ в Санкт Петербург бяха задържани 7 участника в нелегална терористична група, която под ръководствата на Ислямска държава (в Сирия) са подготвяли терористични атаки с импровизирани взривни устройства (ИВУ) и други оръжия, които е трябвало да започнат от 16 декември. Според руските власти, те са уахабити. Групата е комуникирала с джихадистите в Сирия посредством приложението „Telegram“. Самите атаки е трябвало да включват самоубийствена атака на терорист в учреждение, убийства на граждани, а също и взривяване на ИВУ на места, където се събират много хора, съобщават от ФСБ.

При задържането е било открито оръжие, значително количество взривни вещества и боеприпаси, компоненти за ИВУ, автоматично оръжие, а също и джихадистка литература.

На разпространен от ФСБ видеозапис се виждат моменти от проведените операции, а също и част от показанията на един от задържаните, който е студент. „Готвех се да извърша терористичен акт в Санкт Петербург. Аз трябваше да направя взривното вещество, да (го) разфасовам в бутилки и да прикрепя към тях поразяващите елементи (обикновено, това са гвоздеи, сачми от лагери, гайки и болтове – бел.ред.)“, казва той. На кадрите, студентът показва хангара, където са били съхранявани взривните вещества.

При задържането на друг от терористите, в наетата от него квартира в жилищен блок са намерени АК и няколко шашки тротил.
Това съвсем не е първият случай на залавяне на терористи в Санкт Петербург през тази година. По изявление на директора на ФСБ Александър Бортников на заседание на руския Национален антитерористичен комитет, през 2017 г. са „ликвидирани 78 бандита и са задържани 1 018 техни помагачи, предотвратени са на етап подготовка 61 терористични атаки, пресечена е дейността на 56 законспирирани терористични клетки“. Според Бортников, след разгрома на ИД в Сирия, реална опасност представлява връщането в Русия на бившите участници в терористичните формирования. „Има риск, че те могат да влязат в състава на бандитски групи, законспирирани клетки, а също и да участват в създаването на тяхната база от помагачи и вербуването на нови бойци. Лидерите на терористичните организации продължават да се опитват да създават огнища на активност в различи региони на Русия. Като потвърждение на тази тенденция служи също извършването на терористични атаки в Санкт Петербург и Ханта – Мансийския автономен окръг“, казва той.

Подобно на станалото в Санкт Петербург през последните два дни е и разбиването на терористична клетка в района на Москва на 11 декември, когато в Подмосковието бяха заловени терористи от Централна Азия, които са подготвяли серия терористични атаки (вкл. и самоубийствени) по време на новогодишните празници и Коледа (в Русия тя се празнува след Нова година), а също и на мероприятия по предизборната кампания за президентските избори през 2018 г.

При тази операция също са били заловени ИВУ, огнестрелно оръжие и боеприпаси и е била открита и работилница за направата на ИВУ.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас