НОВИНИ

Най-високопоставеният шиитски духовник в Ирак, Великя Аятолах Али ал-Систани заяви, че доброволческите сили – които подпомагаха ираските правителствени сили в борбата срещу „Ислямска Държава“ (ИД) – трябва да бъдат „инкорпорирани“ в държавните органи.

В послание по време на петъчната молитва в светия (за шиитите) град Кербала чрез един от своите представители Систани е заявил, че всички оръжия използвани в битски срещу ИД трябва да бъдат под контрола на иракското правителство.

Церемонията е излъчвана по телевизията и в за ИД е използван арабския акроним за организацията – „Даеш“.

През 2014 г. ИД започна офанзива в Ирак и за кратко време успя да вземе контрола над значителни части от територията на страната – основно в западни и северни. Малко след това Аятолах Систани издаде фатва (религиозен декрет), с която призова всички иракски граждани да защитаят страната си.

В страната – и в момента – действат т. нар. „Хашд ал-Шааби“ (Народни мобилизационни сили) под шапката на които има различни – шиитски и (племенни) сунитски формирования, вкл. и доброволци христяни и язиди – като „гръбнакът“ на силите са шиитски формирования.

През 2016 г. иракският парламент призна „Хашд ал-Шааби“ като официални сили с права подобни на тези на регулярната армия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас