НОВИНИ

Някои западноевропейски страни искат да влязат в пост-христинска или пост-национална ера

Унгария ще подкрепи Полша по отношение на „незаконната“ процедура по прилагане на Чл. 7 на Договора за ЕС. Унгария не желае да живее в нов империя, а западноевропейските страни трябва да разрешат на държавите от Вишеградската четворка (В4) да останат национални и християнски.

Полша пострада от нечестно отношение и подкрепата за нея от Унгария е „в интерес на Централна Европа“, заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан в интервю пред полската обществена телевизия TVP, излъчено в сряда. Той допълни, че задействаната по отношение на Полша процедура по Чл.7 на Договора за ЕС е „незаконна“.

По думите му, спорът между ЕС и Полша е предизвикан от нарасналата в последно време тежест в Съюза на Централна Европа (ЦЕ). ЦЕ иска „да има думата по решенията на ЕС в съответствие с приноса й за икономическия растеж на Европа“. Той счита, че спорът е поради изместването на центъра на изток и защото сътрудничеството между Германия и В4 става важно за Европа най-малко колкото сътрудничеството между Германия и Франция. Западът трябва да свиква с новата ситуация, заяви Орбан, като подчерта, че за избягването на споровете вътре в ЕС е необходимо да се водят непрекъснати разговори, дори и когато има само малка надежда за постигане на компромис. „Истина е, че 28-те държави – членки не виждат света по един и същи начин. Докато някои от тях, основно западни държави, биха искали да влязат в една пост-християнска или пост-национална ера, ние се придържаме към нашите корени и имаме различен подход към миграцията…Ние не желаем да убеждаваме Запада, но те също трябва да ни позволят да останем християни, поляци и унгарци“, заяви унгарският премиер.

Думите на Орбан пред полската телевизия са продължение и потвърждение на казаното от него по време на съвместната пресконференция дадена от него и премиера на Полша Матеуш Моравецки.

На нея той каза, че икономическият модел на ЦЕ работи и страните от региона играят стабилизираща роля в ЕС, като поради това, те искат тази тяхна роля да бъде отразена в делата на ЕС. „Ние сме икономическият двигател на ЕС“ и най-бързо нарастващ регион, бе който човек не може да говори за каквото и да било значимо разширяване на ЕС и „поради това, Унгария би искала да заяви нейната позиция с възможно най-ясните и твърди термини. Ние бихме искали една основана на работата и ориентирана към резултатите икономика, ние не искаме да живеем отново в империя. ЕС трябва да бъде един съюз на нации… Икономиките на страните от нашия регион работят, докато имиграционната политика на ЕС се провали безславно “, заяви Орбан. „Ние трябва да продължаваме да защитаваме нашите граници, миграцията трябва да бъде спряна, а помощта трябва да бъде оказвана (там), където е необходима. Европейските народи не искат имиграция, докато някои лидери в Европа продължават да налагат идеята за имиграцията“, добави той и подчерта, че защитата на южните унгарски граници не е вътрешна работа на Унгария, а споделен европейски проблем.

Обран също така каза, че „много (хора) гледат на 2018-та година като последна възможност да превърнат страните в региона в имигрантски страни“ и че това ще бъде и един от въпросите в дневния ред по време на срещата на държавните лидери през март.

По отношение на интелектуалното и духовно измерение на имиграцията унгарският премиер заяви, че намира за немислимо, Унгария да влезе в т.нар. пост-християнска или пост-национална ера. По думите му, Унгарското общество е създадено и държано единно от националната идентичност и християнската култура, и ако бъде насилено да ги предаде, „унгарската нация ще се разпадне на парчета като несвързани снопи“ – унгарският народ няма да остане това, което днес е известно като унгарско общество или като Унгария, каза той.

Пред представителите на медиите Орбан каза, че по обем, търговията на Германия с В4 днес е по-голяма отколкото тази с Франция и че сътрудничеството между Германия и В4 е най-малкото също толкова важно колкото немско-френското. „Това е нова ера. Това е нова реалност“, заяви той и допълни, че поради това, ЦЕ трябва да има достатъчен принос в дебатите за бъдещето на ЕС.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас