НОВИНИ

Саудитският кронпринц и министър на отбраната Мохамед бин Салман е командва пряко специална бригада от състава на Кралската гвардия.

Според материал на вестник „Sabq“, структурата наречена „Меч Ал-Аджраб“ е бира сформирана още през 2015 г., но до момента не беше известно, че в състава на Кралската гвардия има формирование, което директно и единствено се подчинява на кронпринца.

В състава му влизат 5 хил. редови военни и офицери, преминали през сериозна военна подготовка – това са сили за бързо реагиране, въздушен десант, бойни плувци, отряди за борба с масовите безредици (протести), специалисти по разминиране, а също така и снайперисти.

Както отбелязва изданието, сред задачите на елитната бригада е защита на краля и престолонаследника (Мохамед), VIP персони, кралски резиденции, а също и осигуряване на сигурността на всички мероприятия, организирани от саудитския монарх и сина му.

Според някои информации, подчинените на принц Мохамед отряди са участвали в оперицаии по задържане на заподозрени в корупция (не малка част от задържаните са членове на кралското семейство) в началото на ноември.

Името на новата бойна единица съвсем не е случайно. „Ал-Аджраб“ е меч ( Ръждясал от кръв) свързан с първия емир на второта саудитска държава и владетел на Наджд/Неджд (1824 г. – 1834 г.) имам Турки бин Абдулах бин Мохамед Ал-Сауд (1755 г. – 1834 г.). През 19 век мечът е бил предаден от имам Сауд бин Фейсал Ал-Сауд от тогавашният владетел на Бахрейн, шейх Исе бин Халифа. Той се е съхранявал в управляващата фамилия (Ал-Халифа) 140 години и през 2010 г. е върнат на саудитският крал Абдуллах бин Абдул Азиз Ал-Сауд – наследен на престола през 2015 г. от бащата на принц Мохамед, Саалман бин Абдул Азиз Ал-Сауд. Счита се, че именно той е изобразен на знамето на Саудитска Арабия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас