НОВИНИ

Президентъ на Афганистан, Ашраф Гани е помилвал 75 затворници свързани с бившия военен лидер Гулбудин Хекматиар – обявен за терорист от САЩ - който успя да постигне мирно споразумение с правителството в Кабул през 2016 г.

Споразумението дава на Хекматиар и неговите последователи имунитет за минали действия и им гарантира пълни политически права. През 80-те г. той води „партизански бойни действия“ срещу силите на СССР в Афганистан и е обвиняван, в ръководството на въоръжени формирования за които се предполага, че са убили хиляди хора – основно цивилни – в Кабул по време на войната (1992 г. – 1996 г.). Миналата година САЩ махнаха името му от списъка със санкции – където беше класифициран като „глобален терорист“ за предполагаемите му връзки с Ал-Кайда и Талибаните.

Според изявление на Шах Мир Амирпур, отговарящ за връзките с медиите в центъра за задържане Пол-и-Чарки (източно от Кабул), затворниците са били освободени в четвъртък в съответствие с декрета на Гани.

Според изавление на Надир Афган, говорител за партията на Хекматиар „Хизб-и-Ислами“ над 2 200 членове на партията остават в затворите в Афганистан.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас