НОВИНИ

Осъдени и излежаващи присъдите си в затворите в Белгия терористи и други радикализирани затворници поддържат телефонна връзка и редовно комуникират чрез смартфоните си със семействата си, криминални престъпници и джихадисти.

За това съобщи фламандският в. „De Tijd“, като се позовава на документ от министъра на правосъдието на Белгия Геенс, в който информацията за това закононарушение е попаднала в резултат на грешка. Според вестника, комуникациите се осъществявали чрез криптиращи приложения.

Информацията е станала известна, след като министерството разпространи документ от Геенс в два файла - във формат pdf и MSWord. Документът съдържа отговори на парламентарни въпроси за надзора над радикализирани затворници и заподозрени в тероризъм. Вторият файл съдържа конфиденциална информация от специалните служби, която е била отстранена в официалните отговори на министъра. Службите съобщават, че затворници в Белгия са били в контакт с терористи – белгийски граждани, които се намират в Сирия. Освен това, в информацията, която е трябвало да бъде изтрита, се казва, че в отделенията на затворите, където се държат под стража най-опасните терористи са били открити забранени оръжия, но без да се упоменава конкретно, какви с били те.

От своя страна, министърът отрича упоменатите нарушения. „Единственият валиден отговор на писмения въпрос е окончателният отговор, който подписва министърът“, пише той до „De Tijd“. Той не признава информацията, че информацията „останала“ в MSWord – файла е коректна, но все пак заявява, че не е възможно затворите да бъдат „запечатани херметично“.

Така или иначе, холандски депутати дори предлагат, в затворите да бъдат монтирани системи, които да заглушават подобни комуникации.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас