НОВИНИ

Министърът на вътрешните работи на Полша, Йоахим Брудзински коментира ареста на двама човека, заплашвали сирийци във Вроцлав.

„Нулева толерантност по отношение на ксенофобски, агресивни и несъвместими с действащото в Полша законодателство действия“, пише той на страницата си в „Туитър“.

Брудзински пише, че всеки, който бъде уличен в подобни действия по отношение на други хора, заради цвета на кожата им, вероизповеданието или убеждения трябва да бъде готов за решителна реакция.

Сутринта на 13 януари полицията във Вроцлав (западна Полша) е прекратила инцидент с участието на няколко човека, вкл. 23-годишен поляк (от Вроцлав) и 28-годишен украинец. Мъжете са обиждали – „използвайки много обороти с нецензурна реч“ (цитат – Информационен портал на Вроцлав) и заплашвали – както се е изяснило в последствие – бежанци от Сирия. И двамата са били в състояние на „алкохолно опиянине“, съобщават полските медии, а както става ясно от последващите информации, явно „опиянение“ е доста „мека дума“, тъй като и двамата са били настанени в изтрезвително.

След като „те са в състояние да дадат показания“ ще им бъдат предявени обвинения в оскърбяване по национален признак. Според полското законодателство, ако бъдат признати за виновни по подобно обвнинение може да бъдат осъдени на лишаване от свобода до 3 г.

Според полски медии не е изключено двамата да трябва да платят парично обезщетение на сирийците за нанесени „морални“ травми.

И двамата задържани са с чито криминално минало, а сирийците не са участвали в „словестната схватка“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас