НОВИНИ

В Крийнс (район на Люцерн, Швейцария) са станали безредици в транзитен център за деца – мигранти.

Наложило се е, полицията да навлезе в центъра в петък (12 януари) вечерта с доста по-големи сили. Според официалното съобщение на полицията в Люцерн от събота, станалото е определено като „размирици“, имало е потрошено имущество, а „дечицата“ са хвърляли камъни по полицаите. Наложило се да използват сълзотворни спрейове и да задържат (естествено – временно) три от тези деца.

Центърът е открит през декември 2017 г. В него са настанени „деца“ на възраст между 14 и 17 години предимно от Еритрея, Етиопия, Сирия и Афганистан. 

началото на януари им „орязали“ социалните помощи – по-точно даваните им на ръка пари, защото в центъра им се сервират по три яденета на ден 7 дни в седмицата. По думите на Силвия Болигер, началник на Службата по търсещите убежище и бежанците, на младежите се сервира достатъчно количество здравословна храна. На практика, това, което е станало е, че от даваните на ръка пари за социална помощ са започнали да удържат стойността на храната. Причината е, че съществувал (явно обоснован - бел.ред.) „риск, че те няма да харчат парите за храна“.

Естествено, „орязването“ на парите предизвикало недоволство сред „децата“. В четвъртък напрежението се повишило, което принудило управата на центъра да премести 4 от тях (за известно време) на друго място. Вместо да успокои духовете, това предизвикало яростта на обитателите и в петък започнали безредиците.

Все пак, властите твърдо нямат намерение да се откажат от намаляването на реално „джобните и дневни“ пари на „дечицата“.

Както се вижда, „интегрирането“ на мигрантите – доколко са настина дечица, а не са както става често в други страни в Европа просто излъгали за възрастта си мигранти – е в пълен ход. Те знаят правата си – европейските данъкоплатци да ги хранят (здравословно и достатъчно), но и в същото време да им дават и достатъчно пари за „други нужди“.

По информация на „20 minuten”.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас