НОВИНИ

Съдебните власти в Италия са издали днес заповеди за задържането на 33 човека по подозрение, че ръководят голям клон на китайската мафия в Европа, който се занимава с хазарт, проституция, контрабанда на наркотици и „доминира“ транспорта на китайски стоки по целия континент.

Основната база на групата е била в Прато (околностите на Флоренция) и е била хъб за пласиране на стоката на много текстилни фабрики собственост и ръководени от китайци, се казва в съобщение на полицията. Освен това, групата е имала свои „представители“ в други части на Италия и по цяла Европа – в момента се извършват арести в Рим, Милано, Падуа, Париж, Мадрид и Нойс (Германия). От полицията не уточняват, колко са задържаните досега. Освен това, при операцията са били взети под контрол няколко фирми, голям брой превозни средства, а също и „няколко“ милиона евро.

Лидерът на мафиотската група – Жанг Най Жонг е живеел в Рим. Той е използвал печалбите от незаконните дейности за да създаде и развие голяма транспортна компания, която буквално е господствала в транспортирането на стоките на хиляди китайски компании, допълват от полицията. Своето почти монополно положение Жонг е спечелил чрез заплахи и насилия срещу собствениците на китайските компании, съобщават от специализираната прокуратура за борба с мафията.

Операцията, чието име е „Чайна трък“ е започнала през 2011 г. Тя е довела до разбиването на „опасна организация, която е използвала сила за да овладее контрола на превоза с камиони и е бил финансирана от своите незаконни дейности“, заяви министърът на вътрешните работи на Италия Марко Минити.
„Да може да се осветли мафиотския характер на тази група е почти невероятно. Доста необичайно е да мож да се идентифицира комплексна организация на китайската мафия“, допълва Федерико Кафиеро де Рахо, шеф на прокуратурата за борба с мафията.

Според разследващите, Жонг е излязъл победител във война със съперничещи си китайски банди, по време на която са били убити около 40 човека (през периода от 2005 до 2010 г.). По техни оценки, мафиотската група е имала оборот от стотици милиони евро.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас