НОВИНИ

Британският премиер Тереза Мей и президентът на Франция, Емануел Макрон са се договорили за изпращането на хеликоптери от Кралските въздушни сили (RAF) в ключовата френска контратерористична операция Operation Barkhane в Мали.

Операцията се води на територията на района Сахел, обхващащ пет бивши френски колонии – Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер – и в нея участват постоянно около 3 000 френски военни.

Разполагането на три хеликоптера „Чинук“ на RAF, които ще осигурят логистична подкрепа за френските войски, преследващи джихадисти из африканския район Сахел е част от по-широките контра-терористични и военни усилия там на ООН, ЕС и Африканския Съюз.

Британското решение за подкрепа се разглежда като изключително значимо, тъй като Франция няма такива (военни) способности, а също така и като вероятен знак за началото на дългосрочно разполагане в региона.

„От последната среща на високо ниво Великобритания-Франция, ние видяхме ужасяващи и страхливи терористични атаки и в двете наши страни, в които британски и френски граждани умряха рамо до рамо“, казва Мей, цитирана от АФП.

Франция на свой ред се е съгласила да даде войски за водената от Великобритания бойна група на НАТО в Естония през 2019 г.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас