НОВИНИ

Иракски съд е осъдил днес на смърт чрез обесване немска гражданка от марокански произход след като я е намерил за виновна за участие в терористичната джихадистка групировка Ислямска държава (ИД).

Според изявление на говорителя на съда Абдел Сетар Байракдар, жената е била осъдена за оказване на „логистична поддръжка и подпомагане на терористична група да извършва престъпления“. По време на разпитите, обвиняемата е „признала, че е напуснала Германия и отишла в Сирия, след това в Ирак с нейните две дъщери, които са се омъжили за членове на терористичната организация“, допълва той, цитиран от АФП.

Това не е първият случай в Ирак на осъждане на чуждестранни граждани за включване в ИД. През септември 2017 г. същият съд осъди на обесване руски гражданин, който е бил заловен в района на Мосул и бе признат за виновен, че се е сражавал в редовете на ИД.

Пак при освобождаването на Мосул, в града бе заловена и тийнейджърка – немска гражданка, която също е заподозряна за включване в ИД. Според по-раншни информации в немски медии, тя е държана в Багдад, заедно с три други немски гражданки, едната от които – от марокански произход.

Засега няма официална информация, колко джихадисти са заловени по време на боевете за Мосул, но по изявления на иракски и кюрдски военни, стотици от тях са се предали, но някои са успели да избягат, смесвайки се с потоците бежанци. По изявление на началника на полицията генерал Вахтик ал-Хамдани, само в районите около Мосул са били заловени над 4 000 джихадисти.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас