НОВИНИ

Постоянният представител на РФ към ЕС, Владимир Чижов смята, че Съюза за сега не може да постигне намаляване на зависимостта от руски газ.

„Стратегическата цел, която ЕС декларира – целта намаляване енергозависимостта от доставки именно на руски газ – за сега не е близко, а, аз бих го казал така, малко се отдалечава, тъй като физическия обем на достаняния в страните от ЕС руски газ нараства“, казва той в ефира на „Русия 24“, цитиран от ТАСС.

По думите му, нарастването на доставките през 2016 г. е с 12%, а през 2017 г. с други 8%, а перспективите „да се конкурират с газопроводи от Русия, на всички останали ще им бъде много сложно“.

Чижов коментира още, че най-евтиният газ в Европа – без да се отчита стойността за потребителиля – е руския газ доставян по газопровода „Северен Поток“ и допълва, че газа, който се транзитира през Украна е по-скъп, поради разстоянието и стойността на транзита.

Според него, излизането на американски компании на европейския пазар не представлява заплаха за доставките на руски газ.

„Американският газ се появи, както се казва на хоризонта, но това са единични доставки и да се говори за реална конкуренция за сега не се налага. Даже, ако тези доставки вървят масово, то цената на американския газ, а ние говорим за втечнен газ, разбира се, е несравнимо по-висока, отколкото на руския тръпопроводен газ“, отбелязва той.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас