НОВИНИ

На неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи, която започва днес ( 25 януари) в София с работни заседания по вътрешни работи, посветени на миграция и убежище, и граници и сигурност се очаква Австрия да „удари нов шамар“ на миграционната политика на ЕС.

Австрийският министър на вътрешните работи Херберт Кикл вече заяви в София, че е „с все сила срещу планираните промени в закона за даване на убежище“.

Един от основните моменти на споразумението Дъблин ІV е да се подпомогне присъединяването на членовете на семействата към вече намиращите се в Европа мигранти. Според Австрийската партия на свободата, член на която е Кикл, приемането на тези положения ще доведе до десетки хиляди нови мигранти, които ще могат съвсем законно да дойдат в Австрия.

Това би било абсолютно погрешен сигнал от Брюксел към всички икономически мигранти – тези инициативи за продължаващо присъединяване на семействата биха били магнит за всички мигранти от Африка и Азия и биха били и биха отворили голяма работа за всички фалшификатори на документи, заяви днес Кикл, цитиран от „Kronen Zeitung“. Той добавя, че решително е против такива идеи на Европейския парламент.

По-конкретно, ЕП иска да бъде подпомагано нахлуването на членовете на семействата на тези търсещи убежище лица, които вече живеят в Европа и предлаганите промени в Дъблин ІV роднините им от Афганистан, Сирия, Алжир, Пакистан, Ирак и др. държави ще могат да дойдат в ЕС. Същото се отнася и за съпругите/съпрузите на мигрантите, които сключат брак след като са дошли в Европа.

Този тип присъединяване на семействата на свой ред ще постави допълнителна тежест на страните, които и без това вече понасят тежестта от миграционните вълни и са приели много мигранти – Германия, Швеция и Австрия, заявява австрийският министър. „Ако на всичко отгоре, южните страни – членки на ЕС подкрепят възможната най-широка концепция за семейството, то те подкрепят принципа на Флориани – те се надява, че много търсещи убежище ще се придвижат на север като роднини“, казва още Кикл. „Фундаменталното решение по това, а също и подборът на лицата, които в частност си заслужават убежище, трябва да бъде на Австрия и да се основава на нашите възможности и критерии - което не може да се взема от ЕС“, категорично заявява той.

Предложение на ООН до ЕС по миграцията превръща България в буфер за мигранти

За да бъде взето решение по това ново правило на ЕС е необходимо то да бъде подкрепено с квалифицирано мнозинство. Това означава, 55% от страните от ЕС (т.е. – 16 от общо 28 държави), населението на които трябва да представлява най-малко 65% от общото население на ЕС.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас