НОВИНИ

Повече от 20 000 нелегални мигранти са пресекли сухопътната граница от САЩ в Канада през 2017 г.

През декември миналата година, полицията на граничните пунктове е задържала 1 978 нелегални, съобщава „Глобал Нюз“, позовавайки се на данни от националната миграционна служба на Канада.

С тях, „общото число бежанци, които са преминали канадско-американската граница през 2017 г. е 20 593 човека“, съобщава телевизията и допълва, че в Канада нелегалните влизат основно през провинциите Квебек и Манитоба.

Повечето от нелегалните „бежанци“ са от Хаити и Нигерия (явно бягащи от „войната“ в САЩ, за която само те знаят!).

Масовото бягство от САЩ е започнало в началото на миналата година, като според коментари на самите нелегални, те бягат от Щатите, тъй като се опасяват от депортиране – т.е. явно нямат основания за получаване на какъвто и да е легален правен статут за пребиваване в САЩ.

Според договора между САЩ и Канада от 2004 г., лицата търсещи защита, могат да подадат съответните искания към властите на една от двете стнаи, изхождайки от това къде са били първоначално. Ситуацията със САЩ и Канада е много „интересна“ и за европейските държави, тъй като, ако едно лице първо се е озовало в Щатите, след това е преминало в Канада, то съгласно договора то трябва да бъде „депортирано“ обратно в САЩ, които са сигурна страна и там лицето може да подаде искане.

След затягане на миграционната политика от администрацията на президента Тръмп, както разясняват правозащитници, САЩ вече не се явяват „сигурна страна“ за бежанците и за това нелегалните (които де факто са всичко други но не и „бежанци“) не може да бъдат депортирани от Канада.

Канадското правителство не е разпространило информация, която да изяснява, колко от нелегално влезлите в страната в последствие са получили легален правен статут. Въпреки това, официални представители са коментирали, че сред значителният брой хаитянци влезли в Канада през миналата година по-малко от 10% са получили одобрение да продължат с процедурата за получаване на статут.

Няма информация и колко от тези лица са били депортирани от Канада или са напуснали страната доброволно. Съобщава се, че хиляди са получили разрешително за работа, което им позволява да работят безпроблемно докато чакат решение по случаите си.

Общият брой на подадените искания за убежище в Канада през 2017 г. е 49 775, което е най-високия общ брой през последните две десетилетия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас