НОВИНИ

Развитието на възобновяемата енергия в Куба ще струва на европейските данъкоплатци 18 млн. евро, давани на Хавана от ЕС чрез програма планирана за пет години.

Официалният представител на ЕС, Джоан Грей коментира по време на пресконференция, че това е първото финансиране за тази карибска нация след влизането в сила – през миналата година – на двустранно споразумение за сътрудничество.

Според официални (предварителни) оценки, страната трябва да набере 4 млрд. щатски долара за изпълнението на проекти в сферата на възобновяемата енергия, потвърждава представителят на кубинското министерство на енергетиката и мините, Россел Гуера.

„Правилният път за Куба е слънцето, енергийната независимост е национална независимост“, казва Гуера, който ръководи Директората за възобновяеми енергии към министерството, цитиран от „Пренса Латина“.

По думите му, почти половината от въпросните 4 млрд. долара са базирани на банкови заеми и намесата на чуждестранни инвеститори.

За програмата в подкрепа на енергетиката на Куба от страна на ЕС беше споменато още през януари по време на официалното посещение на Могерини в страната.

Очаква се, следващата седмица в Хавана да се проведе промишлен панаир, посветен на възобновяемите източници на енергия в който ще участват компании от поне 16 страни. В рамките му ще се проведе – по инициатива на ЕС – и форум на тема „зелена енергия“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас