НОВИНИ

Повече от 30 предполагаеми джихадисти, които са били помилвани от таджикистанските власти след завръщането им у дома от Сирия и Ирак са се върнали обратно в региона, за да се присъединят (отново) към „Ислямска Държава“ (ИД).

Шефът на полицията за северната провинция Согд, Куадрилло Назарзода е съобщил пред медиите (на 2 февруари), че 34 човека от Согд, които са се върнали в Таджикистан след като са се били присъединили към ИД в Близкия Изток, отново са се върнали в Ирак и Сирия.

„Ние помогнахме на 72 човека да се върнат у дома в Сугд. От 72-та бивши бойци, 34 се върнаха обратно в тези държави“, казва той, цитиран от „Радио Свободна Европа“.

По думите му, другите са се върнали към „нормален, цивилен живот“. Т.е. грубо казано, по какво един терористи се отличава от един цивилен – по амнистията дадена от властите. В Сирия, също има подобен процес на неколкократни амнистии от страна на Дамаск към членове на различни въоръжени групи.

Назарзода е съобщил още, че властите са помилвали всички без един от тези, които доброволно са напуснали Ирак и Сирия, както и че в момента разследват един човек, за който вярват че е започнал да набира новобранци за ИД след завръщането си.

Според промяна в НК на Таджикистан от 2015 г., властите имат право да помивлат граждани, които доброволно са се върнали у дома и изразят съжаление, че са се присъединили към въоръжена група в чужбина (интересно от кога „международна терористична организация“ и „въоръжена група“ са еднакви неща?!?).

По силата на промяната в страната са били помилвани десетки, а властите твърдят, че помивлането се прилага само за лица, които не са участвали в насилие.

Според изявление на министъра на вътрешните работи на Таджикистан, най-малко 1 100 таджикистанци са отишли в Ирак и Сирия – около 300 от тях са били убити при боеве, докато 100 са се върнали у дома от 2015 г. насам. Повече от половината от тези, които са се завърнали са били помилвани, докато други са били осъдени като „наемници“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас