НОВИНИ

Бежанци в Рощок излязоха на протест – искат апартаменти. Според тях, за съжаление нямали шанс на свободния пазар. Дали обаче искат само това?

Много от получилите разрешително за престой в Германия като бежанци искат да получат от държавата апартаменти, за да могат да напуснат общежитията, в които са настанени.

В петък (2 февруари) над 40 бежанци са направили малка демонстрация в центъра на Рощок, целта на която е била да бъде обърнато внимание на техния проблем. „Две години без дом, това е трудно“, скандирали са те, а на носените от тях плакати пише „Не ни изолирайте в домове за убежище, ние искаме интеграция“ и „Ние нямаме пари за брокер“.

Според публикация в „Ostsee Zeitung“, много от бежанците искали да се преместят в „техен собствен дом“, но нямали шанс на пазара за жилища. По обясненията на преподавателка в курсове за интеграция, проблемът бил, че „Повечето имат разрешение за престой за три години. Обаче, ако искат да имат апартамент, иска се да имат разрешение за постоянно пребиваване“.

Дори жилищните кооперации в Рощок отказвали на бежанците, пише медията. „След това се казва, че те трябва да докажат най-високо ниво на владеене на езика. Обаче при условията в домовете им е изключително трудно хората да учат. Някои дори не могат да спят там“, казва преподавателката. По думите й, много от бежанците чакали по две години за апартамент. „И защото няма перспектива, те са разочаровани и демотивирани“, допълва тя.

Направо да се разплаче човек – живеят на общежитие ЦЕЛИ ДВЕ години! Поради което не можели да научат немски език! А и пари за брокери нямали! Причината – нямали разрешително за постоянен престой в Германия, а те (милите!), толкова много искат да се интегрират!

Само че, дали не е точно това проблемът – уж временно дошлите в Европа бежанци – които временно се спасяват от ужасите на войни и конфликти, всъщност искат да останат постоянно… И тази „лоша“ Германия, която (може и да ги е настанила, може да ги изхранва, да ми осигурява безплатно всичко), на очевидно не им дава достатъчно пари – за да могат да ползват услугите на агенции за недвижими имоти, чрез които да си намерят апартаменти! Интересно, ако не можеш да платиш на такъв брокер, кой ли очакваш да плаща наемите или ипотеката на апартамента, в който искаш да се настаниш, след като твърдиш, че едва след това ще можеш да научиш немски език и да се интегрираш?

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас