НОВИНИ

Президентът на Малдивите, Абдулла Яамин е обявил 15-дневно извънредно положение, съобщи помощникът му Азума Шукур в понеделник.

Извънредните мерки дават допълнителни правомощия на силите за сигурност да арестуват и задържат заподозрени и идват след като не беше намерено решение на напрегнатия спор между Върховния съд и правителството.

Президентът на страната отказа да се подчини на решението на съда за освобождаване на политическите затворници, въпреки увеличаващия се международен натиск в това направление.

Шукур е прочел декларация по държавната телевизция малко след като Яамин е изпратил три писма до съдиите с искане да променят решението си, съобщава АФП.

Това е вторият път, когато Яамин обявява извънредно полжение – подобна стъпка беше предприета през ноември 2015 г. след предполагаем опит за убийството му.

В четвъртък Върховният съд е възстановил 12 депутати, които са напуснали партията на Яамин и така практически опозицията е получила мнозинство в 85-членният парламент, която на свой ред прави президента уязвим за прцедура по инпичмънт.

По програми за справяне с последиците от промените в климата и за подобряване на институционалния и управленски капацитет в публичния и частния сектори, през текущия програмен период ЕС осигурява на Малдивите помощи в размер на 3.85 млн. евро черз Световната банка.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас