НОВИНИ

Специалните служби на Киргизия са задържали по-рано осъждан екстремист за съпричастност към вербовка на граждани за международна терористична организация.

Задържането е станало в рамките на „провеждани контратерористични мероприятия“, а задържаният е гражданин на Киргизстанската Република, роден през 1982 г., съобщава прес-службата на Държавния комитет за национална сигурност, цитиран от РИА „Новости“.

Според съобщението, задържаният е „съпричастен към вербовка и изпращане на граждани в зоната на конфликт в Сирия“.

При обиска от задържажия са иззети мобилни телефони, електронни носители на информация, а също и религиозна литература.

„Според резултатите от теологическата експертиза намерените на електронни носители материали се явяват екстремистки“, пише още в съобщението.

По данни на следствието, задържаният вече е бил осъждан за пропаганда на джихадизъм.

Не се съобщава за коя терористична организация, действаща в Сирия е „работил“ той, нито какви канали (през кои държави) е изпращал вербуваните от него. Няма информация и за самите вербувани.

Към момента на територията на Сирия и Ирак в редовете на международни терористични организации има над 500 граждани на Киргизия, вкл. непълнолетни такива.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас