НОВИНИ

Американските власти са арестували дълоггодишен жител на щата Орегон – саудитец, който е бил трениран от „Ал Кайда“ и се е опитвал да получи лиценз за пилот.

Според съобщение на министерство на правосъдието, 34-годишният Наиф Абдулазиз Алфалладж е подал искане през 2000 г. за участва в джихадистки лагер на „Ал Кайда“ в Афганистан – същият лагер наречен „ал-Фарук“, където са били подготвени няколко от похитителите, извършили кървавите атаки от 11 септември.

Той е пристигнал в Щатите през 2011 г. с не-мигрантска виза – пътувал е със съпругата си, която е била студентка. През 2016 г. е взимал уроци за пилот в училище за полети в Оклахома, съобщава още министерството.

Алфалладж  е открит наскоро след разследване, което е установило, че 15 пръстови отпечатъци намерени в документ открит от американски военни в „сигурна къща“ (скривалище) на „Ал Кайда“ в Афгинастан през 2001 г. съвпадат с негови отпечатъци.

Документът е „искане“ (молба) към лагера „ал-Фарук“ и включва и номер за контакт при спешни случаи – номерът е в Саудитска Арабия и е бил свързан с бащата на  Алфалладж.

Освен връзката му с джихадисткия лагер, властите не са намерили (предявили) никакви връзки между него и 11 септември 2001 г., - 15 от 19 терористи бяха от Саудитска Арабия, като няколко от тях са взимали уроци по пилотаж вътре в САЩ преди атаката.

Алфалладж е бил арестуван в Уедърфорд (Оклахома) в понеделник и са му предявени две обвинения – в измама за виза (за това, че не е съобщил за връзките си с „Ал Кайда“) и в лъжа на ФБР (относно миналото му с терористичната организация). По всяко от обвиненията може да му бъдат дадени до 10 г. затвор.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас