НОВИНИ

Бивш член на панела за защита на децата на Ватикана заяви, че е изпратила на папа Франциск предупредително писмо, относно това, че чилийският епископ е обвинен в прикриване на духовник-педофил.

Изявлението на Мари Колинс направено във вторник противоречи на твърдението на лидера на Римо-католическата църква, който по време на посещението си в Чили (през януари) прегърна епископ Хуан Баррос. 

Напусналата ватиканската комисия миналата година Колинс казва, че през 2015 г. е пътувала до Рим с писмо написано от Хуан Карлос Круз – жертва на свещеника-педофил Фернандо Карадима.

През същата година, Франциск назначи Баррос за ръководител на диоцеза на Осорно (южно Чили), въпреки обвиненията към прелата, че е „покривал“ Карадима.

„В деня, в който ми донесат доказателство срещу епископ Баррос, тогава аз ще говоря. Няма, дори едно доказателство срещу него. Всичко е клевета. Ясно ли е?“, заяви папата в Чили, където не беше посрещнат „особено ласкаво“.

„Вие ми казвате, че има жертви, но аз не ги виждам“, коментира още Бергольо.

Колинс казва, че тя и други трима членове на комисията са предали писмото на Круз на председателя на панела, кардинал Сеан О’Мали (САЩ) през април 2015 г.

Тя коментира за АФП, че тя и колегите й са били „много притеснени относно ситуацията с назначаването“ на Баррос и в частност с това, „ако той е видял злоупотребата и не я е признал (приел) като злоупотреба“ – „тогава като епископ той не би могъл да защити деца“.

Самият  О’Мали е уверил членовете на панела, както и Круз, че е предал писмото на папата, казва още тя.

По-късно, Франциск се извини на жертвите на сексуално насилие за коментарите си относно Баррос и прие, че думата „доказателство“ е наранила много хора, допълвайки че Ватиканът е разследвал случая и той е „убеден“ в невинността на епископа.

Местна католическа група (в диоцеза) на Баррос от тогава иска от Франциск да го махне, заради връзките му с Карадима, който през 2011 г. беше намерен за виновен от Ватикана в злоупотреба с деца (през 80-те и 90-те години на миналия век).

Колинс коментира още, че поне три от жертвите на Карадима са обвинили Баррос, че е бил свидетел на някои от актовете. Самият Баррос отрича да е знаел каквото и да било за действията на Карадима.

В края на януари, аржентинският духовник съобщи, че ще изпрати в Чили „топ експерта“ по сексуални злоупотреби на Ватикана, за да изслуша жертвите по случая, поради „наскоро появила се информация“ относно Баррос.

В понеделник, няколко от жертвите му са коментирали за чилийско радио, че ще свидетелстват, вкл. и Хуан Карлос Круз.

Не всички „във Ватикана“ споделят позицията (отношението) на Бергольо, относно Баррос, Бенито Баранда – координатор на посещението му в Чили – коментира за радио в Сантяго: епископ Баррос „трябваше да престане да бъде епископ преди много време“.

„Щетите, които той нанесе на Църквата са големи“, допълва той.

Резонно, възниква въпроса, Кога е било католическата църква да се съгласи да понесе щети? Дори и човек да потърси в историята, ще намери единствено, че това става, когато тези щети са „допринасят“ за по генерален/глобална полза …

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас