НОВИНИ

Кюрдските сили за сигурност държат 4 000 човека, заподозрени че са членове на „Ислямска Държава“ (ИД). Те са били заловени за период от 3 г. при различни сбъсъци и операции срещу терористите, съобщи кюрдски официален представител.

Ръководителят на Регионалния офис за мониторинг и отговор на международни доклади на Кюрдистан, Динар Зебари е коментирал също, че най-малко 1 000 от задържаните джихадисти са се предали на (кюрдската) пешмерга по време на битката за Хауаджа (в западната провинция Киркук).

Той също така е потвърдил, че голяма част (точни или приблизителни бройки не са съобщени) от задържаните предполагаеми членове на ИД са чужденци.

В отговор на предишен доклад на правозащитната организация „Human Rights Watch“, който твърди, че има страхове, че 350 джихадисти от ИД  „насилствено са изчезнали“ в Киркук, Зебари коментира, че задържаните са държани в затвори.

„Имената на всички тези затворници са предадени на ООН и Международния комитет на Червения Кръст, но те не са информирали семействата на тези 350 човека“, казва той, цитиран от „Бас Нюз“.

Въпреки, че на пръв поглед подобна информация може да бъде оценена по-скоро като „вътрешно иракска“, фактът, че ООН – в редица случаи – подава имената на лица за презаселване в Европа – а се оказва, че не информира дори семействата на задържани значително я променя. Още повече, че наказанието по обвинения в тероризъм в Ирак обикновено е смъртна присъда, а именно заради „по-тежки“ наказания не малко лица не са връщани от европейски страни в родините им, дори когато специализираните органи на (европейската) страна, в която се намират ги определя като „заплаха за националната сигурност“ и иска екстрадирането им.

Кюрдският официален представител, също така е разкрил, че иракското правителство е искало задържаните да бъдат трансферирани в Багдад – но „това трябва да бъде направено под надзора (ръководството) на ООН“, допълва той.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас