НОВИНИ

Повече от 300 деца-воници са били освободени от въоръжени групи в Южен Судан.

На церемония във връзка с освобождаването – което е второто най-голямо от 5 г. насам – ръководителя на мисията на ООН го е коментирал като първа стъпка в процес, който трябва да доведе до освобождаването на най-малко 700 деца-войници в идващите седмици.

По думите на, Дейвид Шеарер оставянето на оръжие и връщането към нормален живот е просто „началото на пътуването“.

Групата освободени се състои от 87 момичета и 224 момчета. Едно от освободените момичета – на 17 г. – коментира, че е била отвлечена и че й е било наредено да застреля майка си, но оръжието е засекло и тя е успяла да избяга.

По данни на ООН около 19 000 деца продължават да бъдат използвани като „въоръжена сила“ от различните страни в конфликта започнал през 2013 г., а по информация (от правозащитни групи) набирането на деца-войници продължава. ООН е успяло да освободи почти 2 000.

Освободените ще бъдат включени в програма за реинтеграция, където ще получиат и съветническа и психологическа помощ.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас