НОВИНИ

За джихадистите курсове по реинтеграция, за анти-джихадистите – обвинения в тероризъм

Британец, който се е сражавал срещу джихадистите от „Ислямска Държава“ (ИД) е обвинен в престъпление свързано с тероризъм.

43-годишният лондончанин е бил в Сирия, където се е сражавал в редовете на кюрдски сили (YPG) срещу джихадистите.

Бившият войник Джим Матюс ще се изправи пред британския съд в Уестминстър на 14 февруари, където ще му бъдат повдигнати обвинения в участие на място, използвано за терористична подготовка. Според изявление на полицията, той се предполага, че е участвал „на място/места в Сирия и Ирак, където е осигуряван инструктаж или подготовка (трейнинг) за нужди свързани със задачи или подготовка на тероризъм преди 15 февруари 2016 г. „ (цитат ВВС).

Обвинението е по силата на текст от Акта за тероризъм 2006.

Смята се, че това е първото по рода си дело във Великобритания. Предполага се, че от 2015 г. над 10 британски граждани са се били като доброволци срещу джихадистите в кюрдски формирования в Сирия.  

Въпреки, че кюрдите са смятани за важен съюзник на Запада в региона – и в частност в борбата срещу различните джихадистки (терористични) формирования – според британското законодателство е забранено ангажирането в насилие за политически или идеологическа кауза. Все още не е ясно, как действията на британеца бил се срещу ИД ще бъдат видени от британските съдилища, но правителството нееднократно е предупреждавало, че участието (боеве) в рамките на която и да е група може да доведат до правни последствия.

Повече за Джим Матюс може да научите от документалният филм на ВВС „Британците сражаващи се с ИД“ (Frontline Fighting The Brits Battling ISIS).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас