НОВИНИ

От петък (9 февруари) сутринта в Египет започна провеждането на мащабна контратерористична операция „Синай 2018“. В нея участват сухопътните, военновъздушните и военноморските сили на страната, а също и силите за сигурност и полицията.

Според изявление армията, прочетено по националната телевизия от полковник Тамер Ел-Рафеи, говорител на въоръжените сили, озаглавено „Комюника № 1 от Генералното командване на въоръжените сили“, с което бе обявено началото на операцията, нейната цел е да бъде прочистена страната от терористите. В комюникето се пдчертава, че в съответствие с указанията и прерогативите дадени от президента на страната Абдел-Фатах Ел-Сиси, въоръжените сили на Египет, съвместно с министерството на вътрешните работи и участието и сътрудничеството на всички държавни институции, са започнали изпълнението на план за всеобхватно противопоставяне на „терористичните и криминални елементи и организации в северен и среден Синай и други райони на Делтата на Нил и пустинни райони на Долината на Нил“.

Успоредно с това, операцията включва и изпълнението на „други военни и тренировъчни мисии и учения във всички стратегически направления с цел за затягане на контрола на границите на египетсктата държава и за осигуряване на постигането на планираните цели по прочистване на терористичните ядра от зоните, където те бъдат открити, и за защита на египетското общество от злините на тероризва и екстремизма, като в същото време се противопоставя на други престъпления, които се отразяват на вътрешната сигурност и стабилност“.

В тази връзка, въоръжените сили „призовават всички египтяни във всички части на републиката близко да сътрудничат със силите за налагане на закона и веднага да докладват за къквито и да било елементи, които застрашават сигурността и стабилността на родината“.

С началото на операцията, степента на тревога по сигурността в Египет е била повишена до най-високата, поради – по думите на високопоставен служител на МВР (цитиран от агенция МЕНА) – „жестоката битка“ на полицията в координация с въоръжените сили за изтръгване на „корените на тероризма“. Засилени са мерките за сигурност около основните държавни институции, местата за молитва и туристическите обекти. По по-основните площади в градовете и основните транспортни магистрали във всички говернорати са разположени (патрулират) патрули.

По-късно, президентът Ел-Сиси писа във Фейсбук, че той следи „…с гордост героизъм на моитге синове от Въоръжените сили и полицията да очистят бюБимата земя на Египет от терористите, (от) враговетена живота“.

В изявление, председателят на парламента на Египет Али Абдел-Аал изрази пълната подкрепа на парламента за „почтената и справедлива“ операция по прочистването на Египет от терористите.

Операция „Синай 2018“ получи пълна подкрепа и от две от най-важните религиозни институции в Египет – водещата сунитска институция - университетът „Ал Азхар“ и Коптската православна църква, водена от папа Тавардос ІІ, които направиха това в специални декларации.

Според разпространено по-късно „Комюнике № 2“, ВВС на страната са нанесли въздушни удари по някои скривалища, „свърталища“ и складове за въоръжение и боеприпаси, използвани от терористите в Северн и Среден Синай. Успоредно с това, ВМС са предприели мерки за недопускане на снабдяването на терористите по море, а граничната охрана и гражданската полиция са затегнали процедурите по сигурността по границите и навигационните маршрути. По-късно бе обявено, че властите са решели да отменят учебните занятия в Северен и Среден Синай, а също и занятията в университетите и другите висши учебни заведения (за една седмица).


В петък след обяд, МВР съобщи, че при престрелка в Кайро са били унищожени 3 членове на забранената терористична организация „Хазм“, която се счита за едно от въоръжените крила на „Мюсюлманско братство“ (МБ). От министерството съобщиха още, че е в ход план за ограничаване на действията на органицацията в райните на Калиюбия, Дакахиля, Бехейра, Менуфия, Шаркия, Ассиют и Файюв“, при което са били задържани 14 члена на МБ).

В разпространено днес „Комюнике № 3“, армията съобщи, че продължават интензивните въздушни удари по установени от по-рано „терористични цели“ и съсредоточавания на терористи в Синай. На удари са били подложени въоръжение, боеприпаси, складове и такива за логистична поддръжка, като в същото време, ВВС продължават да осигуряват въздушното пространство в стратегическите зони в приграничните райони на страната.

В същото време, ВМС продължават действията си по поддържане на контрола в крайбрежните води от Рафах до западен Ал Ариш и осигуряват крайбрежието от Марса Матрух до Саллум.

Сухопътните войски съвместно с граничната охрана и полицията са взели мерки за осигуряване на навигацията по Суецкия канал и за недопускане на бягство на терористи от Синайския полуостров към останалата част на страната. Освен това, започнало е провеждането на операции и в района Вахат на Западната пустиня, а също и в други райони на говерноратите вГорен Египет. В Синай се провеждат комбинирани операции във всички населени райони, по пътищата (вкл. тези с местно значение) са развърнати КПП. По съобщения на армията, през първия ден на операцията в Северен Синай са били убити 30 терориста.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас