НОВИНИ

Правоохранителните органи на Босна проверяват на какво точно учат децата в детския спортен лагер „Аскер“ (от турски „войник“).

През януари в Интернет се е появил видео запис от „занятията“ в лагера близо до с. Тешан, на който се вижда как възрастни „преподаватели“ интерпретират норми на исляма, след което децата (всикчки непълнолетни) преминават импровизирана полоса с препиятствия и други физически упражнения. След като записа попада в медиите се стига до фокусиране на общественото внимание и респективно започва дискусия.

В социалните мрежи се появяват снимки на „обществото за развитие на физическите и духовни способности“ (Аскер), на които се виждат брадати мъже – със спортно телосложение - със знамена с арабски надписи и децата. Дори и самото лого на организацията, което включва думата "Аскер" е във формата на ятаган...

„Агенцията за защита и разследване на Босна и Херцеговина (SIPA) разполага с определени оперативни данни по отношение на „Аскер“, на основата на които провежда съответните действия, повече информация към момента не можем да съобщим“, цитира РИА „Новости“, съобщение на телевизия N1 по коментар на представител на Агенцията.

По-рано, министърът на сигурността на БиХ е определил борбата с тероризма като приоритетна в работа на правоохранителните органи на страната и е анонсирал провеждането на профилактични и оперативни акции. Той също така е обещал, че всичко „което ще представлява и минимална терористична заплаха за БиХ ще бъде енергично унищожавано и прекъсвано“.

Официалната ислямска общност в страната е съобщила, че няма „нищо общо“ с религиозното обучение в детския спортен лагер „Аскер“.

Проблемите с неуправляемите ислямски центрове – т. нар. параджемаяти – особено в по-трудно достъпните райони на републиката съществува от десетилетия, а правоохранителните органи (често) ги свързват с вербовката и подготовката на религиозни екстремисти (вкл. с джихадистка идеология).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас