НОВИНИ

Досега т. нар. „бежанци“ или „мигранти“ са се оплаквали и вдигали протести и бунтове заради „лошата храна“, малките стаи в които са настанени, топлото или студено време, малкото пари на ръка, бавният Интернет и какво ли още не, но … протести, заради мачове има за първи път.

„Искаме да гледаме футбол по Sky“ – това е искането на настанените в център за приемане на бежанци в италианската провинция Верона. Наистина, защо пък не - явно им е скучно на "избягалите от насилията" - слид като поцял ден са принудени да правят ... нищо и друг са длъжни да им осигуряват покрива над главата, храната, медицинското обслужвнане и всичко останало.

По информация на италианския „Gazzetta di Mantova“ в Кас ди Ронколева е организирана истинска седяща стачка в знак на протест –по вратите и в стените са окачени плакати, а на служител в центъра е присвоена ролята на „преводач“  и „посредник“ в преговорите с карабинерите, които се водят по исканията на „бежанците“.

„Гостите“ от Мали, Гвинея, Кот ди Воар, Гамбия, Гана, Камерун, Нигерия и Буркина Фасо искат (телевизия) “Sky“ и повече рибни, а не месни блюда в менюто (за бира или какви трябва да са сервираните им напитки не се съобщава!).

Освен отвращението към сервирана им храна, те се жалват и от лошите санитарни условия, но най-вече от г-жа Анастасия – управителят на кооператива, която управлява центъра и вероятно отказва да плати таксата за „Sky“ и така пречи на „бягащите от войната и насилието“ да гледат мачовете по платения канал.

Представите на кооператива, цитиран в италиански медии е коментирал, че те са предоставили всичко,което са били длъжни да предоставят – „наистина в някои случаи, даже повече. Но не и по-малко.“.

„Нямаме никакво намерение да удовлетворяваме детски искания“, казват още от кооператива.

Търсещите убежище, обаче изобщо нямат намерение да се отказват от каквото и да било. Те са се събрали извън сградата, а вратата е била блокирана с колички „взети на заем“ от супермаркети, градински люлки (също „взети на заем“), а за допълнително подсигуряване е било „бърникано“ в електро-регулатора на вратата – така автоматичното отваряне и затваряне на вратата е повредено. Все още няма яснота, кой ще покрие нанесените щети, но това със сигурност няма да са лицата, които са ги нанесли, т.е. „мигрантите“/“бежанци“ съобщават още италианските медии.

На пръв поглед смехотворната ситуация си е била напълно сериозна за хората в града – стигнало се е и до намеса на префекта и карабинерите.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас