НОВИНИ

Около 800 жени, които са се присъединили към Ислямска държава понастоящем са държани в контролираните от кюрдите райони в северна Сирия.

Споре в. „Bild“, който се позовава на Надим Хури, експерт по тероризма на организацията „Human Rights Watch“, между тях има 15 немски гражданки.

Хури се е срещнал и говорил с жените през януари. Жените от Ислямска държава и техните зеца са държани в няколко лагера. Задържаните са гражданки на 40 държави, вкл. Канада, Франция, Великобритания, Турция и Австралия. „Тези жени са в много трудна ситуация. Условията, особено за малките деца, те по никакъв начин не са добри“, казва той.

По думите му, жените искали да се върнат „у дома“, дори и това да означава, да се изправят пред правосъдието. Хури апелира към европейските правителства да позволят на децата да се завърнат. „Децата не са извършвали никакви престъпления, те са жертви на войната и често – на техните радикализирани родители“, подчертава той.

Интересно, за какво „връщане у дома“ говорят както присъединилите се към Ислямска държава жени, така и на малките им деца, след като те сами, доброволно, в нарушение на законите са се присъединили към терористичната джихадистка организация Ислямска държава. Нещо повече, те съвсем съзнателно са станали граждани, по-точно – поданици на обявения от нея Халифат, като са се отказали от предишното си гражданство. От тази гледна точка, те са престанали да бъдат граждани на страните, от които са пристигнали. Знаели са и какво рискуват, като са се оптравяли за лелеяния от тях Халифат.

От друга страна, според редица експерти по сигурността, а и според службите за сигурност на много европейски държави, именно жените и децата на джихадистите представляват проблем – вкл. и рискове и заплахи за сигурността на европейците.

В крайна сметка, достатъчно е да им бъдат осигурени справедливи съдебни процеси там, където се намират сега – на местата, където са действали в редовете на Ислямска държава.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас