НОВИНИ

Едва 16% от търсещите убежище, които са отпътували за Гърция може да бъдат върнати на Турция по силата на гръцкото законодателство и директивите на ЕС.

„Като се има в предвид какво знаем за Турция, тези които може да бъдат върнати обратно са основно сирийци, които се радват на високо ниво на защита“, коментира бившият директор на гръцката служба за убежища, Мария Ставрароулоу за „Катимерини“.

Тя допълва, че Агенцията е определила, че 2 200 сирийци могат да бъдат върнати обратно в Турция на основата на „сигурна страна“, но въпреки това „поради обжалвания и отмяна на исканията процесът може да отнеме много дълго време“.

Ставрароулоу, чийто втори мандат в Агенцията е приключил наскоро, коментира още, че гръцките власти са регистрирали намаляване в броя на пристигащите в категории, които не подлежат на връщане в Турция или в родните им страни.

По думите й, повечето лица, които слизат на гръцките острови идват от страни „с високо ниво на признаване, такива като Сирия, Ирак и Афганистан“.

Успоредно с това, тя е отбелязала, че има увеличаване на исканията за убежище от страна на турски граждани – през 2017 г. те са общо 1 800.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас