НОВИНИ

Данните от провинциите (лендерите) в Германия показват, че средните разходи, които се плащат за комплексното „обгрижване“ на всеки един от т.нар. „млади бежанци“ (основно непридружавани деца-бежанци и младежи) възлизат на по 50 000 евро годишно.

Това е показало изследване на „Welt“ основаващо се на официална информация на лендерите.

По-точна информация е била представена от Шлезвиг-Холщайн, където (по информация на министерството на финнсите на провинцията) през 2017 г. „общо 105.2 млн. евро са били похарчени за настаняване и осигуряване на непридружавани непълнолетни бежанци“. Общо са били „обгрижвани“ 1 795 непълнолетни чужденци, от които сега 775 са вече „пораснали“ – т.е. станали са на над 18 години. Така, настаняването на всеки един от тях е излязло на провинцията средно по 58 600 евро. Подобни са разходите в Саксония и Долна Саксония – около 54 000 евро; Тюрингия – 49 000 евро; Бранденбург – 40 000 евро. Според „Welt Sm Zonntag“, към 13 октомври 2017 г. в тези лендери е имало 56 758 непридружавани непълнолетни мигранти, които са били изцяло на грижите на немските данъкоплатци. От тях младежите са били 24 089.

Заслужава си да се отбележи, че властите в провинциите „политически коректно“ избягват да предоставят информация, а когато го правят, тя обикновено е доста непълна или остаряла. Едниствено властите на Шлезвиг-Холщайн са заявили, че са включени разходите като „съпровождащи мерки като медицинско обслужване, пътни разходи или разходи за превод“.

От своя страна, федералното министерство на финансите съвсем „не бърза“ да възстанови разходите на лендерите, направени за „разпределените им“ за настаняване бежанци. Така, на Шлезвиг-Холщайн са били предоставени едва 11.9 млн. евро – т.е. около една десета от похарчените средства. Така се стига до ситуацията, че основната финансова тежест се понася от общините, чиито бюджети понасят основната тежест. Те недоволстват от липсата на финансиране от страна на министерствата на финансите на провинциите, които пък на свой ред не са рефинансирани от федералното министерство на финансите…

Проблемът има и друг аспект. Асоциацията на немските общини заявява, че в „сметките“ на федералните лендери изобщо не са представени разходите, които общините правят за т.нар. технически дейности, свързани с младиге хора. Общините настояват и за сигурното „установяване на възрастта“ на мигрантите от лекар, така че „възрастните бежанци“ да не получават полагащата се на непълнолетните пълна издръжка.

На всичко отгоре, терминът „непридружавани непълнолетни бежанци“, който масово се използва за младите мигранти, не би трябвало да се приема „съвсем буквално“. Защото младите чужденци, пристигнали без родители продължават да получават допълнителни социални бонуси и след като навършат 18 години. Според Асоциацията на градовете и кметствата, Социалният кодекс позволява те (в порлядъка на изключения) да са на социални помощи за деца и младежи докато навършат 27 години…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас