НОВИНИ

ЕС съобщи, че е постигнал споразумение да помага на Албания в управлението на границата, а също и да разположи там екипи в отговор на потенциални потоци от мигранти.

Комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, който е на посещение там приветства споразумението „което ще служи като ролеви модел за подобни споразумения … с други партньори в Западните Балкани“.

В изавлението му пише още, че споразумението е първото в региона и ще „увеличи сигурността на външните граници на ЕС“.

След влизането му в сила, Европейската агенция за гранична и брегова охрана ще осигури помощ в полето на управлението на границите и нейни екипи ще „бъдат бързо развърнати на албанска територия в случай на внезапна промяна в бежанските потоци“.

На свой ред, министърът на вътрешните работи на Албания, Фатмир Хафадж е коментирал, че „важното споразумение“, също така ще „позволи Албания да има полза (облага) от проекти на ЕС, които ще бъдат дадени по време на изпълнението на това споразумение“.

Споразумението с Албания трябва да бъде одобрено от страните в ЕС и след това официално подписано. Според съобщението на ЕК в момента Комисията води преговори за подобни споразумения със Сърбия и с Македония.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас