НОВИНИ

През януари тази година са регистрирани общо 8 300 нелегални преминавания на граници в ЕС по четирите основни „мигрански маршрута“, съобщава ФРОНТЕКС.

Според съобщението, това ниво е със 7% по ниско спрямо предходната година.

Опиталите се да влязат в Италия – по централно средиземноморския път – са повече от 4 800 (повече отколкото предходния месец).

Според предварителни данни, най-много сред тях са еритрейците следвани от пакистанци и тунизийци. През настоящия месец, ФРОНТЕКС е забелязала увеличаване в броя на либийците, които предприемат пътуване през Средиземно море.

Нелегални влизащите в Испания – западно средиземноморския маршрут – отбелязват лек спад през януари, но „пристигналите“ са с над 20% повече спрямо миналата година.

Най-многобройна по това направление е групата на гвинейците, следвани от идващите от Мароко, Кот’ Дивоар и Мали. В съобветствие със „сезонните модели“ броят на алжирците е намалял през зимния период, съобщават още от Агенцията.

Пристигащите по т. нар. „източно средиземноморски маршрут“ – основно по гръцките острови са намалели с 43% спрямо предходния месец на 1 850 (брой сравним с този от януари 2017 г.).

Най-много сред тях са сирийците и иракчаните.

По „западно балканският маршрут“ броя на регистрираните нелегални преминавания през януари е около 300 – определен от Агенцията като „относително нисък“.  

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас