НОВИНИ

Основната част от т.нар. „връх на копитео“ на НАТО – елитният корпус, който е предназначен за „светкавично“ (до 2-3 дни) развръщане за „удържане на Русия“ са бронирани сили от немския Бундесвер. Оказва се обаче, че „върхът на копието“ е доста „притъпен“.

Причината е, че водещите немски подразделения са останали без основната си ударна сила – бойните танкове и бойните бронирани машини.

Поради липса на резервни части, 9-та учебна бронетанкова бригада на Бундесвера в Мюнстер (която именно е предназначена да е основна част от „върха на копието“) е останала с едва 9 боеспособни танка „Леопард 2“ от общо 44. Нещо повече, от наличните 14 бр. бойни бронирани машини „Мардер“, оперативни са само 3, пише „Die Welt“. Медията се позовава ва конфиденциален доклад на министерството на атборната на Германия за материалната готовност на немската армия. В доклада се казва, че до това състояние се е стигнало поради недостатъчното снабдяване с резервни части и скъпото обслужване. Поради това, сухопътните войски искат да се опитат да „запълнят“ съществуващите „свързани с умения дефицити от тези, скоито разполагат други“ големи формирования.

Силите от т.нар. „връх на копието“ на НАТО (създадени след кризата в Украйна) би трябвало да могат да се развърнат за броени дни в кризисен район и да осигурят развръщането на другите сили на Алианса. Но, както се оказва, „върхът на копието“ изглежда е доста „притъпен“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас